Author Topic: Diablo II - Black Screen When Launching  (Read 583 times)

Offline izike

  • Newbie
  • **
  • Posts: 3
Diablo II - Black Screen When Launching
« on: February 09, 2016, 12:19:26 AM »
Hello!

Iím just getting a black screen when launching Diablo II. The installation went perfect, no issues. I downloaded Downloader_Diablo2_enUS.exe from BattleNet, download the Diablo II wrapper from the server tab, it creates a folder called D2-1.12A-enUS with the installation files, Install Diablo II, exit the installer when finished and launch the game from the local tab. This is when the black screen appears, nothing on the screen, no sound. I can only command+tab out and close the Diablo Wine app.

Unrelated but Iíve also installed Age of Empires II HD today, that works perfectly.

Porting Kit 1.9.8
OSX 10.11.3

LastRunX11.Log

Engine Used: WS9WineCX15.0.0
Hardware:

    Hardware Overview:

      Model Name: iMac
      Model Identifier: iMac14,2
      Processor Name: Intel Core i7
      Processor Speed: 3.5 GHz
      Number of Processors: 1
      Total Number of Cores: 4
      L2 Cache (per Core): 256 KB
      L3 Cache: 8 MB
      Memory: 24 GB
      Boot ROM Version: IM142.0118.B12
      SMC Version (system): 2.15f7

Graphics/Displays:

    NVIDIA GeForce GTX 780M:

      Chipset Model: NVIDIA GeForce GTX 780M
      Type: GPU
      Bus: PCIe
      PCIe Lane Width: x16
      VRAM (Total): 4096 MB
      Vendor: NVIDIA (0x10de)
      Device ID: 0x119e
      Revision ID: 0x00a2
      ROM Revision: 3782
      Displays:
        iMac:
          Display Type: LCD
          Resolution: 2560 x 1440
          Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)
          Main Display: Yes
          Mirror: Off
          Online: Yes
          Built-In: Yes

LastRunWine.log

err:winediag:init_driver_info Invalid GPU override 10de:119e specified, ignoring.
err:dbghelp_stabs:stabs_parse Unknown stab type 0x0a

(says the last line hundreds of times)

Offline vitormm

  • Developer
  • Administrator
  • Legendary Porter
  • *****
  • Posts: 530
Re: Diablo II - Black Screen When Launching
« Reply #1 on: February 09, 2016, 01:28:43 PM »
Installing Diablo II isn't so trivial. Paul added Extra install instructions to the game description. Take a look and see if you followed all of them.

Offline izike

  • Newbie
  • **
  • Posts: 3
Re: Diablo II - Black Screen When Launching
« Reply #2 on: February 09, 2016, 08:13:39 PM »
Installing Diablo II isn't so trivial. Paul added Extra install instructions to the game description. Take a look and see if you followed all of them.

Hello! I actually got this working in vanilla Wineskin, could never get the Porting Kit version to work properly. The trick was to run the Diablo II video test first and change it to Direct Draw instead of Direct3D. I made the same config change to the Porting Kit version and now I can see the intro splash screens play, but it goes black after that. Iíll tool around with it a little more and see if I can get it working with Porting Kit too, didnít look like I was missing anything from the game description page but will take another look. Thanks!

Offline izike

  • Newbie
  • **
  • Posts: 3
Re: Diablo II - Black Screen When Launching
« Reply #3 on: February 09, 2016, 08:35:26 PM »
Got lucky the first time- changed the engine to WS9Wine.1.9.2 from the default and itís working now. The default engine for the Porting Kit Diablo II wrapper was WS9WineCX15.0.0, maybe it just doesnít work correctly with my setup or something. Working now though so in good shape.

If it helps anyone else, these are the changes I made to get it working:
-Run the D2VidTst.exe, change to DirectDraw from Direct3D
-Change the engine used to: WS9Wine1.9.2

Again, this may just be my setup but if anyone else gets stuck it might help.